Top 5 playere video multi-platforma

  1. Video for Everybody

Video for Everybody a fost una dintre solutiile timpurii care au suportat clipuri video HTML5 si Flash si, de asemenea, este cea mai simpla. Este alcatuita dintr-un set elementar de cod care foloseste functionalitatea HTML5 de a sari la urmatorul obiect suportat daca obiectul anterior genereaza erori.

Aceasta inseamna ca foloseste elementul video pentru a include ca sursa orice tip de container video suportat de HTML5 si continua setul de elemente source cu cod pentru Flash. Rezultatul este ca browserul incearca sa afiseze fiecare sursa HTML5 succesiva si, daca toate esueaza, incearca sa redea clipul folosind un player Flash. In ultima instanta, este afisata o imagine statica.

Video for Everybody nu foloseste JavaScript, deci este ideal pentru aceia care doresc sa includa cat mai putine dependente in cod. Un dezavantaj al acestei abordari este ca nu va functiona pe sistemele de operare Android anterioare versiunii 2.3.

  1. VideoJS

VideoJS(www.videojs.com) este un player video HTML5 gratuit si open source care recurge la flash sau la o tehnologie de redare video alternativa pe care o preferati(cum sunt Silverlight ori QuickTime)

Incepe cu un cod bazat pe Video for Everybody, care include functionalitatea de redare de baza, precum redarea automata sau preincarcarea clipului. Cu toate acestea, utilizeaza si JavaScript pentru a elimina in consecventele multi-platforma, a adauga suport pentru tagurile HTML5 in versiunile mai vechi ale IE si a adauga caracteristici cum sunt afisarea pe intregul ecran si subtitrarile. Pentru cei atenti la dependente, solutia este independenta de alte biblioteci in felul in care foloseste JavaScript, ceea ce inseamna ca nu are nevoie de pachete de jQuery sau MooTools pentru a o face sa functioneze.

Mai presus de toate, ofera o interfata uniforma de programare a aplicatiei(API) si o interfata cu utilizatorul uniforma(UI). API-ul cuprinzator este usor de folosit, iar interfata poate fi manipulata prin cod HTML si CSS usor de editat care influenteaza nu numai playerul JavaScript, ci si suplul player Flash integrat.

Fiind un player open soruce, oricine poate sa modifice codul si sa contribuie cu actualizari pe GitHub. De asemenea, fisierele principale sunt gazduite, ceea ce inseamna ca nu trebuie descarcat, codul este intotdeauna actualizat atunci cand sunt suportate caracteristici, dispozitive si platforme noi, iar fisierele s-ar putea sa fie deja salvate in cacheul de pe sistemele vizitatoril. Iar, spre deosebire de alte solutii gazduite, daca preferati sa descarcati o copie a playerului, sa zicem pentru a o folosi atunci cand nu aveti la dispozitie o conexiune internet(sau pentru a elimina dependenta de alt server), puteti sa faceti si acest lucru.

Pentru simplitate VideoJS are nevoie de doar cinci secunde pentru a fi implementat, include un demo nemaipomenit pentru testare chiar pe pagina de start, care va permite sa comutati intre playere pentru a verifica consecventa interfetei cu utilizatorul si, totodata poate fi folosit ca plug-in pentru WordPress.

  1. JW Player

JW Player este cel mai vechi player video din aceasta lista, fiind in fruntea revolutiei playerelor Flash Video inca din 2005. In acelasi timp, este cel mai puternic player din lista. Se lauda cu cele mai robuste caracteristici HTML5 si este cel mai capabil in ceea ce priveste caracteristicile suportate de Flash Player. Printre acestea sunt descarcarea progresiva si streaming RTMP, bitrate-ul adaptabil si suportul DVR si multe dintre caracteristici oferite de Flash Media Server(FMS), Wowza Media Server si alte pachete de servere. Totodata, dispune de suport nativ pentru o serie de servicii de livrare de continut(CDN), inclusiv Akamai, Amazon CloudFront, BitGravity, CDNetworks, Highwinds si LimeLight.

Playerul are o lista impresionanta de functii, printre care suport pentru liste de redare sau redare audio care lipseste la multe alte playere, si include o biblioteca ampla de add-on-uri. Functii precum reclamele(Google Interactive Media ADS), retelele de socializare, accesabilitate(inclusiv descriere audio si subtitrari timedtext), efecte(comutare HD, functie de analiza a spectrului audio, functie de captura a ecranului si de estompare sunt doar o parte din cele disponibile) si instrumente statice(Google Analytics). Daca sunteti programator, puteti sa profitati de API-ul puternic pentru dezvoltatori ca sa creati propriile pluginuri.

Playerul dispune de optiuni flexibile pentru interfata, cu o multitudine de skin-uri dintre care puteti alege. Principii clare pentru crearea interfetelor impreuna cu o comunitate activa de dezvoltatori au dus la crearea a mai mult de 100 de skin-uri de catre comunitate, totodata, fiind disponibile si o serie de variante platite.

JW Player are un asistent de configurare si cea mai mare si diversa serie de optiuni pentru integrare in sisteme de gestiune a continutului(CMS), inclusiv module multiple pentru WordPress, Drupla si Joomla. Este open source, nu are dependente fata de biblioteci, ofera licentiere gratuita pentru uz personal si diverse tipuri de licente pe bani pentru uz comercial. Exista produse si servicii complemetnare, precum serviciul de gazduire a clipurilor video Bits on the run.

  1. MediaElement

MediaElement.js include un player video HTML5 si audio, precum si playere Flash si Silverlight care imita API-ul MediaElement din HTML5 pentru suport in browserele mai vechi. Le ofera dezvoltatorilor un API uniform si utilizatorilor o experienta coerenta de vizionare, indiferent de platforma sau de browser. Suporta functii populare, precum controale de redare standard, skin-uri si redare pe intregul ecran, insa dispune si de o arhitectura pentru plugin-uri care permite adaugarea de functionalitati.

Acestea includ in bucla, traducerea automata(oferita de Google Translate), postroll(afisarea unei secvente HTML dupa ce se termina clipul) si chiar o functie de iluminare de fundal care incadreaza clipul cu o serie de culori asortate preluate din clip in timpul rularii(doar pentru clipuri HTML5, inspirat de Ambilight creat de Philips).

MediaElement suporta elementul track si o serie de standarde de accesibilitate, inclusiv WebVTT. Este open soruce, gazduit pe GitHub si, in plus, este oferit si sub forma de plugin pentru WordPress, Drupal, Joomla si altele. MediaElement se bazeaza pe jQuery pentru functionare.

  1. SublimeVideo

Spre deosebire de celelalte pachete din acest articol, SublimeVideo este mai degrama un servici gazduit decat un player distribuit. Desi nu puteti descarca playerul pentru a-l folosi pe serverul propriu, exista un plan gratuit de servicii, include un numar nelimitat de redari, insa dispune de functii limitate si afiseaza o marrca distinctiva in coltul din dreapta jos al clipului in primele 5 secunde.

La fel ca majoritatea celorlalte optiuni despre care am discutatat, Sublime foloseste JavaScript pentru a integra HTML5 si Flash intr-un scenariu elegant de rezerva. Utilizeaza o interfata cu utilizatorul uniforma atat pentru varianta HTML5, cat si pentru cea Flash si are incorporat Lightbox pentru incadrarea clipului.

Suporta redarea listelor, comutare SD/HD si are o functie impresionanta de statistici in timp real. Fiind gazduit in cloud playerul este intotdeauna actualizat iar folosirea sa este cat se poate de simpla.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>