JavaScript – top 10 sfaturi

1.Operatorul ternar

Pentru a aribui rapid o variabila bazata pe o conditie if/else, incercati operatorul ternar – o forma mai scurta a sintaxei. Prin urmare, var parameter=x>100?’large’:’small’; este ca si cum ati scrie:

var parameter;

if(x>100) {

parameter=’large’;

}else{

parameter=’small’:

}

 1. Atribuire prin evaluare

  Pentru o modalitate si mai concisa de a configura o variabila la rezultatul unei comparatii(de exemplu, true sau false), puteti sa o atribuiti direct din evaluare folosind ceva precum var selected=(x==y); . La drept vorbind, nici nu aveti nevoie de paranteze, desi s-ar putea sa fie mai familiar si mai lizibil cu ele.

 2. Clase specifice pentru JavaScript

  Multi dezvoltatori prefera sa foloseasca clase specifice pentru JavaScript drept ancore de functionalitate. Deci ati putea stabili o regula in cadrul echipei de dezvoltare, in care orice clasa cu un prefix -js nu ar trebui sa aiba atasat un stil, pentru a reduce riscul de a fi modificata si de a-i altera comportamentul. O abordare alternativa este sa folositi atributul HTML5 data-*, care este mai flexibil si decuplat din CSS.

 3. Atentie la reimprospatare

  De fiecare data cand modificati o clasa sau un stil CSS al unui element folosind JavaScript, browserul trebuie sa recalculeze si sa deseneze din nou acel element si toti descendentii sai. Prin urmare, incercati sa nu faceti acest lucru prea des, intrati at mai mult in DOM pe cat posibil si tineti minte ca modificarea unei clase este de obicei mai performanta decat stabilirea directa a unui stil in-line.

 4. Oferiti solutii de rezerva

  Atunci cand aveti de-a face cu animatii la nivel de JavaScript(mai degraba decat sa folositi o biblioteca), meetoda traditionala a fost sa utilizati setTimeout sau setInterval pentru a declansa actualizari la fiecare cateva milisecunde. O metoda mai noua si mai eficienta este sa folositi API-ul request-animationframe pentru a lega efectele direct in procesul de afisare al browserului.

 5. Instrumente pentru dezvoltatori – invatati-le

  Toate browserele principale din ziua de azi sunt livrate cu propriul set de instrumente pentru dezvoltatori, care va permit sa inspectati elementul DOM al paginii si, de asemenea, codul JavaScript.

  Am putea scrie articole intregi doar despre aceste functii, insa, in esemtan, daca ceva din codul JS strica tot, gasiti fisierul adecvat din instrumentele pentru dezvoltatori din browser, configurati cateva breakpoint-uri si incepeti depanarea.

 6. Folositi namespace

  Obisnuiti-va sa adaugat un namespace propriului cod. Nu numai ca nu veti mai face dezordine in obiectul global JavaScript, ci veti si reduce masiv riscurile de conflict cu cod de la terte parti. Configurarea in acest mod a functiilor in interiorul unui obiect este cunoscuta si ca tiparul singleton si, de obicei, este suficienta insa exista metode si mai robuste. Functia de mai jos poate fi apelata prin myCode.myfunction();

var myCode={

myFunction:function() {

}

};

 1. Tiparul modular

  Pornind de la tehnica anterioara, puteti crea un “modul” JavaScript cu metode publice si private prin definirea unei functii care se executa singura ce returneaza partile din cadrul ei care doriti sa fie disponibile din exterior.

  In cazul urmator, alt cod JavaScript din site poate accesa doar myModule.myPublicFunction();, insa aceasta functie mai poate folosi si metodele interne atunci cand se executa.

  var myModule=function() {

  function myPrivateFunction() {

  }

  return {

  myPublicFunction:function() {

  }

  }

  }();

 1. Unitate de testare

  Odata ce va simtiti mai confortabil scriind JavaScript intr-o maniera mai modulara, mai orientata pe obiecte, are sens sa incepeti sa va ganditi la unitate de testare. Cu ajutorul bibliotecilor ca Jasmine, Mocha sau Qunit, puteti scrie teste care vor verifica daca respectivul cod face ceea ce va asteptati sa faca chiar inainte de a se apropia de paginile dumneavoastra.

  Incercati sa mergeti pe principiul ca fiecare metoda(functie) ar trebui sa faca exact un singur lucru – va fi astfel mult mai usor de urmarit.

 2. Trisati

Nu spunem ca ar trebui sa furati codul altora. Nu este nevoie sa faceti acest lucru deoarece internetul este plin de tutoriale despre cum functioneaza caracteristicile JavaScript, iar, adesea, aceste site-uri au ele insele cod mai bine structurat si documentat, care a fost lasat ne-redus pentru ca altii sa poata invata din el.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>