Instrumente pentru imagini

Transformarea unui director cu pictograme PNG intr-o singura imagine sprite elimita din cererile HTTP(o crestere importanta de performanta), insa, in general, crearea acesteia este o pacoste. Cu toate acestea, framework-ul Compass dispune de alta caracteristica interesanta care va vine in ajutor – “automatic CSS spriting”

Compass va permite sa specificati imagini in fisierul Compass si apoi creeaza in mod  automat o imagine de tip sprite si genereaza codul Css pentru background-position. Desi exista o multitudine de instrumente online cu care puteti  face acest lucru, cum sunt SpridePad, SpriteCow, Project Fondue’s CSS Sprite generator si SpriteMem este foarte util sa aveti integrata aceasta functionalitate.

Compresia imaginilor poate sa aduga o diferenta si mai mare de performata decat reducerea cererilor HTTP, deoarece, in medie, imaginile reprezinta jumatate din greutatea paginii. Desi acest lucru nu reprezinta o noutate, ImageOptim, programul relativ cunoscut pentru Mac OS X creat de Kornel Lesinski, este o parte esentiala a setului de instrumente. In culise, foloseste o multitudine de instrumente de optimizare in linie de comanda pentru a obtine dimensiuni mai mici pentru imagini PNG, JPEG si GIF si, de asemenea, elimina meta informatiile din fisiere.

Exista instrumente asemanatoare pentru alte platforme: Trimage pentru linux este similar cu ImageOptim, iar PNGOUTWin cat si PNGGauntlet compreseaza imagini de tip PNG in Windows.