HTML 5 – Top 10 sfaturi

1.Modificati declaratia doctype

Tot ce trebuie sa faceti pentru a incepe sa folositi HTML5 este sa modificati declaratia doctype. NU mai trebuie sa incercati sa va amintiti lucruri imposibile, pur si simplu incepeti fisierul cu <!DOC-TYPE html> si puteti pornila treaba.

2.Alegeti un stil de programare

HTML5 va permite sa scrieti codul cu litere mari, cu litere mici sau folosind combinatie intre cele doua. In plus, nu este necsar sa citati atributele sau sa includeti bare oblice la sfarsitul unor elemente cum este img. Puteti chiar sa omiteti atributul type atunci cand folositi style, link sau script. Stilul pe care il alegeti este la latitudinea dumneavoastra, insa daca lucrati in echipa , asigurati-va ca sunteti toti pe aceeasi lungime de unda. In plus, exista o serie de elemente si astribute care sunt “invechite” in HTML5, cum sunt big center si font. Nu le folositi. Desigur, pentru a sti ce alte lucruri sunt superflue va sugerez sa…

3.Cititi specficatia

Sau poate ca ar trebui sa zic specificatiile. O versiune pentru HTML5 este intretinuta atat de WHATGW(specificatia “live” a standardului), cat si W3C(HTML5). Daca nu sunteti siguri ce specificatie sa cititi, Olii Studholme a scris o introducere scurta pentru fiecare pe HTML5 Doctor. Lectura specificatiilor poate parea o sarcina dificila, dar este singura modalitate prin care veti intelege cu adevarat unele dintre elemente si API-uri . De asemenea, ofera o punere in tema profunda despre principiile pe care se bazeaza intregul design al HTML5, lucru care va va ajuta sa intelegeti de ce au fost luate anumite decizii.

4.Planiticati-va codul

Odata ce ati citit specificatiile veti intelege ce este structura documentului. Mi se pare ca folosirea conceptului de structura a documentului ma ajuta sa generez cod bine structurat. Atunci cand primesc o idee de design(sau planific unul), creez o lista arborescenta a paginii, fapt care ma obliga sa ma gandesc la nivelurile de titluri care ar trebui folosite si, prin urmare, ce elemente trebuie sa fie continute unul intr-altul.

5.Alegeti elementul adecvat

Am amintit mai devreme elementele care sunt invechite in HTML5:ei bine, nu va faceti griji, au fost adaugate peste 30 de elemente noi si ceva mai multe au fost redefinite. Aceasta inseamna ca poate fi dificil sa alegeti elemenetul adecvat pentru un anumit scop.

De aceea, ne vom intoarce la vechiul model in care vom folosi un element pentru a descrie sensul continutului, nu aspectul sau.

Cateodata, acest lucru poate fi mai dificil decat credeti.

6.Razboiul codecurilor

Aasa cum se poate sa fi auzit, HTML5 o sa ucida FLASH. Acest lucru a fost prezis in mare parte datorita cresterii popularitatii formatelor audio si video HTML5. Sa nu trebuiasca sa te bazezi pe pluginuri pentru a reda continutul media reprezinta cartea castigatoare pentru web-ul deschis, insa atunci cand trebuie sa te descurci cu tehnologii concurente, nu mai este placut.

Atunci cand creati continut multimedia pentru site-ul dumneavoastra, asigurati-va ca veti converti fisierele de mai multe ori si ca veti include solutii de rezerva pentru browserele mai putin capabile.

7.Forumarele HTML5

Nimanui nu ii place sa complete forumare online. HTML5 a adaugat o serie de noi tipuri de campuri de introducere de date, atribuite si elemente pentru a va scapa de chinuir. Un tip nou de camp de introducere de date este type=”date” care, acolo unde este suportat, afiseaza in browser o fereastra nativa de alegere a datei fara mara nici macar o linie de cod JavaScript. Acest lucru imbunatateste performanta pentru utilizator, adauga uniformitate intre site-uri si reduce timpul de dezvoltare.

Utilizarea noilor tipuri de campuri pe browserele mobile are un efect asemanator. La utilizaea type=”rel” de exemplu, unele dispozitive vor afisa o tastatura numerica in locul celei standard.

8.Validatorul este prietenul dumneavoastra

Desi limbajul HTML5 va permite un stil de codare putin mai relaxat, asta nu inseamna ca ar trebui sa ignorati validatorul. Vor exista momente cand veti fi ratat ceva, ati incadrat incorect cate ceva sau ati facut o greseala de scriere. Pentru a evita astfel de situatii, merita sa folositi validatorul.

Totusi, nu ma intelegeti gresit, nu spun ca trebuie sa scrieti intotdeauna cod validat si fara erori. Daca stiti si intelegeti de ce documentul nu trece validarea, atunci OK.

9.HTML5 se schimba

Constant. Specificatiile sunt dezvoltate in mod activ si prin urmare, vor fi efectuate modificari. Trebuie sa acceptati acest lucru si sa decideti ce abordare vreti sa folositi daca un element este adaugat, eliminat sau modificat.

10.Implicati-va

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>