Focus – Modele mentale

Intelegerea modului in care vizitatorii site-ului dumneavoastra va descopera continutul va ajuta sa ii planificati arhitectura, spune Gene Crawford.

Intelegerea procesului de gandire al vizitatorilor site-ului si modul in care acestia descopera continutul din el, precum si studiul motivelor care ii determina sa intreprinda anumite actiuni pe site reprezinta modalitati deosebite prin care puteti sa-i planificati arhitectura. Conceptul principal din spatele acestui timp de studiu poarta denumirea de model mental.

Acesta este un profil a ceea ce crede un vizitator ca ar trebui sa se gaseasca pe site bazat pe ceea ce crede el despre subiectul sau continutul site-uluii.

Examinarea in intregime a ceea ce primesc vizitatorii dumneavoastra, din punctul de vedere al unui model mental al site-ului, va va clarifica strategia de design si va va oferi apoi un nivel ridicat de incredere pentru viitoarele decizii pe care le veti lua pe masura ce intrati in detalii legate de layout si de alte aspecte vizuale ale site-ului.

Intrebari

Cercetarile si practica legate de procedura de creare a modelelor mentale pentru site-uri web sunt destul de ample si exista diferite tehnici si exercitii de care va puteti folosi pentru a le realiza. Vorbind la modul general, un test simplu aplicat rapid pentru orice harta de site pe care o veti crea poate fi rezumat intr-o intrebare de tipul “Am inteles oare unde ar trebui sa caut pentru a gasi continutul la care m-as astepta pe acest site?”

Este o intrebare incarcata, dar daca pana sa aveti prima schita a structurii site-ului sau schita vizuala a paginii nu aveti pur si simplu nici o idee despre unde se afla continutul sau despre cum incepe cautarea acestuia, atunci probabil trebuie sa reincepeti procesul.

Multe dintre aceste lucruri se reduc la a fi empatic cu vizitatorii site-ului. A te pune mai intai in locul lor va oferi un punct central de pornire pentru design. La urma urmei, nu ar trebui ca strategia dumneavoastra de design sa inceapa cu elementele de baza ale modului in care vizitatorii vor dori sa foloseasca site-ul?

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>