Alternative : RDFa

Bune pentru: Date foarte imbogatite semantic, cu o abordare accesibila.

Rele pentru: Fanii conciziei

URL: rdfa.info/wiki/RDFA_Wiki

Daca micro-formatele pot fi considerate fratele mai mare si mai smecher al micro-formatelor, RDFa(resource description framework in attributes) poate fi considerat unchiul intelept. La momentul actual o recomandare W3C, a aparut ca parte a proiectului HTML 2.0(oprit in favoarea HTML5), dar de atunci a fost modificat pentru a se adapta la XHTML 1.1 si prin urmare este disponibil pentru utilizare pe web-ul actual.

Desi abordarea de incorporare a meta-datelor in codul HTML este asemanatoare, RDFa extinde de fapt limbajul cu noi atribute pentru elemente care include denumirea proprietatilor, continutul, relatiile si tipurile de date.

Desi adauga complexitate la lumea bine-cunoscuta a codului XHTML, face totodata lucrurile foarte flexibile – nu exista tipare de urmat ca atare, insa meta-datele tot pot fi prezentate intr-o modalitate in care pot fi gasite. Deci conexiunea intre editorul .net Oliver Lindberg si editorul Tanya Combrinck poate fi exprimata in felul urmator folosind RDFa:

<div typeof=”foaf:Person”>

<span property=”foaf:name”>Oliver Lindberg</span>

<a rel=”foaf:weblog” href=”http://website.com/”>Oliver Blog</a>

<a rel=”foaf:knows” href=”http://website2.com/”>Tanya Combrinck</a>

</div>

Google si Yahoo indexeaza de asemenea acum datele RDFa pentru cautare, astfel incat, desi nu sunt folosite la fel de micro-formate, puteti fi siguri ca implementarea lor tot va fi utila pentru motoarele de cautare si alte servicii.

Tags:  

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>